Врата Галерије Народног музеја отворена читавог лета

Мирјана Јовановић, кустоскиња Галерије Народног музеја

Ове године нема летње паузе у Галерији Народног музеја у Врању, већ се наставља излагачка делатност установе. Народни музеј је расписао и нови конкурс за наредну годину, најављује за наш програм кустоскиња Галерије, Мирјана Јовановић.

Стицајем околности, због измена у календару активности Министарства културе, Галерија Народног музеја ради пуном паром и током летње сезоне, а излагачка делатност биће настављена до краја календарске године.

Након изложбе Еве Мештровић, која је отворила овогодишњу сезону у априлу, у Галерији Народног музеја је синоћ отворена изложба графика Сање Савић Страке, а у наставку љубитеље уметности очекује још осам изложби, најављује кустоскиња Галерије Народног музеја, Мирјана Јовановић.

– Ми смо добили 35 пријава на конкурсу, тако да програм зависи од пријава.

Наравно да и међу одбијеним пријавама вероватно има добрих поставки, али сами услови конкурса нам онемогућавају да приредимо већи број изложби, појашњава Јовановић.

До краја године, љубитељи уметности у Врању ће имати прилику да виде неколико значајних и неуобичајених изложби.

– Изложба Наташе Теофиловић је једна од ретких на нашем простору, која садржи видео пројекције и дигиталну графику, и она спада у сам врх нашег савременог уметничког стваралаштва. Биће отворена 28. августа.

Затим, ту је Вера Станарчевић, наша значајна вајарка, са изложбом скулптура израђеним од земље и сламе, а тренутно је постављена у Галерији „Чедомир Крстић“.

Имаћемо и Дубравку Ђурић, која је завршила дизајн текстила и која ће се представити својим занимљивим тканинама и платнима, најављује Мирјана Јовановић.

Поред ових, до краја излагачке сезоне у Галерији Народног музеја биће постављена и изложба слика Милице Живадиновић, унуке Зоре Живадиновић Давидовић и чукунунуке Борисава Станковића.

Врањској публици ће се представити и Дејан Спасовић, магистар вајарства из Скопља, који сакупља старе предмете и својим уметничким поступком их поново оживљава.

Планиране су и изложба акварела и цртежа Наде Старчевић из Обреновца, као и поставке домаћих снага, врањске сликарке Љиљане Стризе Трајковић и сурдуличког уметника Немање Вучковића.

Please follow and like us:
Култура