Пожари прете на отвореном, али и у домовима

Избегавајте да телефон пуните ноћу

Припадници ватрогасних јединица су током периода високих температура у стању појачане приправности због пожара на отвореном простору.

Међутим, чести су пожари и у затвореним просторијама, а у оба случаја, главни узрочник је људски фактор.

Летњи период носи посебан ризик од пожара на отвореном, који изазивају огромну материјалну штету и често односе и људске животе.

Међутим, током лета, не мањи ризик прети и од пожара у затвореном простору.

Високе температуре, удружене са дотрајалим електроинсталацијама и оптерећењем струјног система, најчешћи су узроци пожара у стамбеним и пословним просторима каквих је често било у периоду за нама.

Треба имати у виду и да смо током топлих дана мање у својим домовима, а често боравимо напољу или смо на годишпњем одмору, што са собом носи појачан ризик од избијања пожара.

Надлежни у сектору за ванредне ситуације током лета учестало апелују на грађане да буду посебно обазриви и да воде рачуна о својим кућним инсталацијама и електричним уређајима.

– Електроинсталација у објекту је можда старија, а дошли су нови уређаји, имате неколико телевизора, неколико пуњача, онда веш машина, машина за судове, а инсталација није прављена да трпи толики напон и онда дође до проблема – указује начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању, Ведран Ташковић

.Врло чест узрок пожара последњих година су и пуњачи за мобилне уређаје, упозорава наш саговорник.

– Кад у једној истој утичници повежете утикач од усисивача или фена, чији су улазни делови дебљи, а од пуњача су тањи, онда се бакарне плочице за контакт мало прошире када укључите пуњач и почиње варничење које може да доведе до пожара.

Често се телефони пуне ноћу, а утичнице су поред завеса, што је јако опасно.

У свету има много смртних случајева где је узрок пуњач за телефон и ми апелујемо на грађане да користе акумулатори за пуњење телефона и да ноћу њима пуне телефоне – поручује Ведран Ташковић.

Према светској статистици, у 95 одсто случајева узрок свих пожара у свету јесте људски фактор, односно немар, непажња или нехат.

Стручњаци апелују на грађане да пре одласка из кућа и станова обавезно провере да ли су искључили електричне уређаје, попут клима уређаја или пуњача мобилних телефона.

Please follow and like us:
Друштво