Повећан број оболелих од дијабетеса

Убрзан темпо живота, лоша и нередовна исхрана, пушење, алкохол, су фактори који доприносе стварању дијабетеса код савременог човека . Статистички подаци показују да је пре 6 година у Пчињском округу било 7000 оболелих од ове болести. Тај број данас износи око 10 хиљада пацијената.

Дијабетес или шећерна болест представљају пошаст 21. века. Велики је број новооболелих суграђана од ове болести како због генетског тако и од стеченог фактора.

– Шећерна болест представља повишен ниво шећера у крви који се јавља због недостатка инсулина или смањеног дејства инсулина на периферији. Што се тиче броја оболелих, он расте из године у годину а премам статистици, ЗЗЈЗ у последње 4 године има 4.000 новооткривених пацијената од којих су 500 на таблетама а 1.500 на инсулинској терапији. Пре 6 година у Пчињском округу било је укупно 7000 оболелих од ове болести и то нам говори да сада имамо око 10 до 11 хиљада пацијената, каже др Сунчица Величковић спец. интерне медицине.

Физичка активност и исхрана најбоља су превентива против ове болести, додаје наша саговорница.

– Болест, тип 2 дијабетеса се јавља у познијим годинама живота, где имамо још увек очувану функцију панкреаса и особа има сопствени инсулин који наслеђује, нарочито ако у породици има некога са дијабетесом али и у фамилији. Савет гојазним особама би био да коригују стил и начин живота који би се састојао у чешћим и мањим оброцима, који нису богати шећером, мастима и угљеним хидратима. Ми обично саветујемо кувану и печену храну, пржену храну једном недељно, треба избегавати поховану храну, смањити унос хлеба и укључити физичку активност свакодневно, која би се огледала у брзом ходу у трајању од 40 минута до сат времена или бавити се неким спортом три пута дневно.

Промена животних навика је најбоља превенција али и лек за усправање тока болести , саветује др Сунчица Величковић спец. интерне медицине.

Please follow and like us:
Здравље