Повећан број деформитета код деце

Славица Величковић, докторка спортске медицине

Резултати систематских прегледа деце у основним и средњим школама говоре да су деформитети кичменог стуба у порасту из године у годину. Наслеђе и лоше навике у држању, претешке школске торбе, кратковидост, неадекватне школске клупе и столице, недовољна физичка активност доводе до поремећене статике кичменог стуба.  Најбоља превентива када говоримо о деформитетима код деце нижих и виших разреда основних школа јесте физичка активност и бављење рекреативно било којим спортом.

 Услед технолошког развоја и доминације интернета у свакодневном животу свих нас а поготово деце дошло је до пораста деформитета код деце.

Најкритичнији период за настанак деформитета  јесте доба такозваног „убрзаног раста”, између 9. и 14. године, када би требало интензивирати физичку активност како не би дошло до настанка деформитета.

– Нажалост деформитета има у већем проценту а најзаступљеније је лоше телесно држање и лоша постура  а касније се на основу тога развијају кифоза и сколиоза тако да деци са овим проблемима прија бављење спортом али се упућују и даље на физикалне третмане у циљу превенције напредовања тих деформитета. Систематски прегледи су обавезни законом за сву децу школског узраста нижих а и виших разреда основних школа, без обзира да ли се баве неким спортом или не,каже Славица Величковић докторка спортске медицине.

Систематски прегледи за бављење спортом  су неопходни и то пре самог почетка бављења спортом, а онда се раде периодично на 4 до 6 месеци за сву децу која су укључена и тренирају у спортским клубовима.

-Ови прегледи су врло битни зато што се тако види опште здравствено стање детета, ради се екг, снимање плућа, преглед срца и то су параметри који су веома битни а уз ове прегледе ради се и провера постуре којом се прати држање тела, и евентуална појава неких деформитета у смислу лошег телесног држања, криве кичме, сколиозе, кифозе, деформитета грудног коша, равних стопала и дају се савети у вези са тим , каже Славица Величковић докторка спортске медицине, наглашава докторка Величковић.

Како бисмо избегли ове проблеме код деце, родитељи би требало да одвоје део свог времена и вежбају свакодневно са њима макар и у кућним условима, поручује наша саговорница.

Please follow and like us:
Друштво Спорт