Обезбедите неопходне лекове и витамине пре поласка на море са децом

Сезона је годишњих одмора и време када се увелико спремамо за одлазак на неку туристичку дестинацију. Ниједан родитељ не жели да му се дете на путовању разболи и не треба кретати на пут са мишљу да ће се нешто десити. Како би све непредвиђене околности предупредили, треба да знамо колико је важно да се понесу одређени лекови и витамини као део кућне апотеке. Савете о понашању и употреби лекова на одмору упутила је др Данијела Марић, педијатар у школском диспанзеру Дома здравља Врање.

Планирање путовања са децом подразумева забаву, смех, авантуру, али и много веће припреме него када путујете сами. Породична путовања су и најлепша, обично бивају пуна неочекиваних, али забавних догађаја, који се претварају у најлепше успомене. Како ништа не би нарушило добро расположење на летовању, потребно је да знамо шта све треба да понесемо од кућне апотеке, како би били спремни за евентуалне непредвиђене ситуације.

-Наш савет је да се понесу креме са високим фактором од 50 и креме са етеричним уљима за заштиту од инсеката и крпеља. Уколико дође до алергијске реакције, треба имати при себи и неки сируп или лек на бази антихистамина. Код високих температура понети сируп или таблете на бази бруфена, а код деце која су склона повраћању, потребно је понети супозиторије, односно чепиће ефералгана, истакла је докторка педијатрије.

Докторка Марић даље додаје да ниједан педијатар неће препоручити примену антибиотика на своју руку, али уколико дође до неких респираторних тегоба или упале уха, потребно је јавити се лекару.

-Код диспептичних тегоба, пролива, повраћања, врло је значајна рехидратација, постепено уношење електрорита. Нарочито  је битан унос пробиотика, пре и током боравка на мору, рекла је наша саговорница.

Са докторком Марић смо разговарали и о томе колико децу треба излагати сунчевим зрацима и да ли дужи боравак у води може изазвати прехладу.

-Деца млађа од годину дана да бораве у природној хладовини, уколико су у води да имају шеширић или капицу. Савет је да се деца не туширају и не бораве дуже у хладној води, јер то може довести до фебрилних стања. Гњурење у базенима и нечистим водама и потапање главе на ветровитом времену, може довести до упале уха што је јако болно и може довести до прекида летовања, нагласила је др Марић.

Нека деца имају хроничне здравствене тегобе, као што су нпр. дијабетес, алергија на храну или астма. Родитељи би у том случају требало да понесу преписану терапију у довољној количини за све дане које ће провести на путовању.

Please follow and like us:
Друштво Здравље