Зорица Јовић означила почетак активности у склопу обележавања Европске недеље мобилности

Председница Савета за безбедност саобраћаја и председница Скупштине, Зорица Јовић

Европска недеља мобилности је у току, а бројним активностима у току целе недеље биће скренута пажња на важност здраве животне средине и смањење употребе моторних возила која загађују исту. Почетак активности на обележавању недеље мобилности означила је председница Скупштине Зорица Јовић.

Председница Скупштине града Врања и председница Савета за безбедност саобраћаја Зорица Јовић означила је данас  почетак активности на обележавању Европске недеље мобилности у Врању. Она је најпре подсетила да се овај догађај обележава сваке године  од 16. до 22. септембра и да град Врање већ годинама уназад узима учешће у обележавању Европске недеље мобилности. ,,На седници Градског већа формирана је Радна група која је осмислила програм обележавања овогодишњег догађаја, чија је тема ,,Заједнички јавни простори“, а који je ове године изузетно садржајан са много различитих активности. Циљ је  да се што више смањи употреба моторних возила и да се потенцирају други видови кретања који не загађују животну средину, јер је веома важно подићи свест о значају очувања природе.

Председница Савета за безбедност саобраћаја и председница Скупштине, Зорица Јовић

-Град Врање је увек ту да препозна све оно што је важно када је заштита животне средине у питању и подизање свести о заштити животне средине. Све активности у оквиру ове манифестације реализујемо заједно са  Сталном конференцијом градова и општина, чију подршку имамо и при изради Плана урбане мобилности, а ми смо један од ретких градова у Србији који је започео процедуру израде Плана урбане мобилности, рекла је председница Савета за безбедност саобраћаја и председница Скупштине, Зорица Јовић.

Улица Краља Стефана Првовенчаног од 9:30 до 13:00 сати била је затворена за моторна возила, а предшколци и полазници ШАФ-а су цртали на простору код главне поште.

Предшколци цртају на асфалту

-Ми смо ту као најмлађи да покажемо како се то ради, да будемо узор,  иако би одрасли требало да буду узор нама, ми се овом приликом трудимо да покажемо шта знамо и умемо и да дамо допринос овој манифестацији која је изузетно значајна за све грађане, рекла је Лидија Петковић, директорка ПУ “Наше дете.“

-Да помогнемо у исцртавању једне силуете пешака са саобраћајних знака и идеја је да се на контурама тог пешака дечица поређају и да из ваздуха снимимо то као један призор и пошаљемо поруку у свет, а то је порука Европске недеље мобилности, каже Јасмина Стојановић, директорка ШАФ-а.

Заједничком цртању придружили су се и представници локалне самоуправе, а дечица су послала јасну поруку.

-Да имам места да возим бициклу, поручује Лука из ПУ “Наше дете.“

У току дана у пешачкој зони биће анкетирање грађана и презентација израде Плана урбане мобилности града Врања.

Please follow and like us:
Друштво