Завршен први уписни рок у Дом ученика у Врању

Маја Ђорђевић директорка Дома ученика средњих школа у Врању

Завршен је први уписни рок за упис ученика и студената у Дом ученика у Врању. Од 1. до 12. јула трајао је први уписни рок, а по речима директорке Маје Ђорђевић, за све који нису уписали жељену школу или факултет у јуну, остаје и други уписни рок од 26. до 28. августа.

У Дому ученика у Врању има места за 210 средњошколаца и 90 студената, месечна надокнада за коришћење дома за средњошколце који користе сва три оброка и смештај је  8.036 динара, док је за студенте нешто мања свота.

-Дом ученика није само дом за ученике већ и за студенте, наша врата су отворена како средњошколцима, тако и студентима који студирају у нашем граду. Први уписни рок који је трајао од 1. до 12. јула је завршен, а други уписни рок је крајем августа месеца, тачније од 26. до 28. августа. Сви они који нису искористили прву прилику у првом року, а желе да бораве у дому, могу то учинити крајем августа. Дом ученика има укупно 300 места и то: 210 места за ученике средњих школа и 90 за студенте, истакла је Маја Ђорђевић директорка Дома ученика средњих школа у Врању.

Дом ученика средњих школа Врање је васпитнa установа са вишедеценијском биографијом. Формиран је давне 1918. године као Американски дом за српску ратну сирочад. Мењао је локације и углавном радио у неадекватним условима, а 1981. године почиње са радом на новој адреси, где се и данас налази у улици Милунке Савић 41.
Данас је Дом васпитнa установа у којој су створени оптимални услови за васпитање и образовање, културно – забавну делатност и физичку рекреацију, као и смештај и исхрану средњошколаца и студената. О томе колико боравак и исхрана коштају, говорила је наша директорка Дома ученика.

-Укупна цена коју родитељи плаћају је 8.036 динара и ту су обухваћени надзор, смештај и три оброка дневно. С друге стране, студенти плаћају нешто мањи износ јер нису у обавези да узимају сва три оброка дневно, у зависности од тога колико оброка узимају, рачуна им се цена на месечном нивоу. Цене су доста повољније од правих економских цена боравка у Дому, али нама као установи помаже министарство како би економска цена била допуњена и како би сви услови живота и боравка у Дому ученика били задовољавајући, наглашава наша саговорница.

У понедељак 15. јула на званичној страници Дома ученика средњих школа изашла је прелиминарна листа примљених ученика у јулском уписном року за 2024/25. годину и уписана су 43 ученика.

Please follow and like us:
Друштво Образовање