Град помаже енергетску санацију кућа и станова

Данијела Бандовић енергетска менаџерка

Градско веће је у јулу месецу расписало Јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Врања за 2024. годину. Грађани се по позиву још увек могу јавити за замену спољних прозора и врата, замену грејних тела, уградњу соларних колектора, панела, постављање термичке изолације спољних зидова, кровног покривача, уградњу топлотних пумпи. Јавни позив је расписан до утрошка средстава или до 31.12.2024. године, а нешто више о току реализације овог Јавног позива чули смо од Данијеле Бандовић енергетске менаџерке града Врања.

Већ четири године град Врање расписује Јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова, а другу годину заредом спроводи се кроз пројекат „Чиста енергија, енергетска ефикасност“ за грађане у Србији у сарадњи са Министарством енергетике. Јавни позив је и ове године изазвао велику заинтересованост нашух суграђана, те није остало још много новчаних средстава, што с једне стране јесте добро, а с друге стране значи, да они који су заинтересовани за неки вид енергетске санације, пожуре са прикупљањем документације.

-Већ два месеца траје Јавни позив и имамо доста пријава. Овај пројекат је у таквом статусу да имамо различите фазе пројекта. Тако имамо грађане који су ажурни и пријавили су се у првих месец дана и њихове пријаве су већ прегледане,  листа домаћинстава који ће добити субвенције је објављена и решења су спремна, а Градско веће ће у току ове недеље дати сагласност на решења о додели средстава. Остало је још мало новца, тачније петину од целокупног буџета и могу да нагласим да је остало још неких недељу дана за пријаву и потрошњу средстава за ову годину, истакла је Бандовићева.

Укупнa бесповратна средства која град Врање заједно са средствима Министарства додељује путем овог позива износе 16.400.000,00 милиона динара. Пријава је почела 22. јула текуће године, а до овог тренутка било је и пријава које нису биле комплетне или су биле одбијене.

-Први од предуслова је легалност објекта, а то подразумева употребну дозволу или озакоњење, да буду изграђени пре доношења дозволе. Иако је интересовање заиста добро, дешава се и да неко након потписивања уговора, а пре извођења радова, опдустане, да ли због финансијског стања или неких других породичних проблема. Углавном, сва средства из буџета се утроше и пре рока, нагласила је наша саговорница.

Пријаве се још неких недељу дана предају лично у услужном центру Градске управе града Врања, подсећа наша саговорница.

Please follow and like us:
Друштво