Вучић: Листе чекања су огромне, држава креће у борбу и тражићу одговорност свих

Београд, 13. септембра 2024 – Председник Александар Вучић ФОТО ТАЊУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ/ бс

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да на листама чекања имамо више од 68.000 пацијената и да већина њих не може да се креће и додао да је тај проблем у здравству лоциран и да се ради на решавању, као и да у најкраћем року, за годину дана, очекује да се листе смање за пет до десет хиљада.

„Нама се те листе чекања не смањују, због чега сам био шокиран. Питао сам министра здравља Златибора Лончара због чега смо ми изградили читаве болнице, ако се у њима ништа не ради на смањењу листа. Језиве су листе чекања, ни сам нисам веровао“, рекао је председник.

Навео је да је важно да је проблем лоциран и да треба да се крене у његово решавање.

„Ми ћемо за неколико недеља да скинемо листе чекања за скенер“, рекао је Вучић.

Председник је питао, зашто се граде болнице и клинички центри ако људима не може да се обезбеди најважније, а то је њихово здравље.

„Поред скенера, радићемо на томе да смањимо листе и на магнетној резонанци. Направићемо програм и бићете упознати и гледаћемо да у најкраћем року, за годину дана, имамо мање пет или 10.000 људи на листама чекања. Да оно што је деценијски проблем решимо. Јер, ако нисмо у стању да покажемо бригу за људе, не треба да се бавимо овим послом“, рекао је председник.

Он је навео да се за кук или колено чека и до девет година и да су имали случај да се на ВМА чека и до 16,5 година, као и да људи изгубе живот и не дочекају операцију.

Он је нагласио да држава улаже велики новац у здравство, али да мора у бризи према људима да ради боље.

„Улажемо ненормалан новац, несразмеран новац укупном буџету у здравство и то није само што се види, то иде и кроз Фонд и кроз различита министарства и прелази 3,5 милијадре евра“, рекао је он.

Додао је да у историји здравства нисмо имали више новца него сада.

„Обезбедио сам, преко мера фискалне консолидације, највише новца у историји у здравству и никада није имало ни близу пропорцијално буџету државе. Зато тражим одговорност свих у здравству, од министра до свих запослених у ланцу. Ако држава даје новац, испоручите резултат, нећемо да људи чекају“, рекао је председник.

Напоменуо је да је држава кренула у борбу и да је добијао стотине писама људи са овим проблемом и да је потребно да се овај проблем реши унутар здравственог система, јер је потребно људима обезбедити основно, а то је брига о здрављу.

Додао је да ће најмање 90 милиона евра бити издвојено за мере у здравству кроз програме, порезе и средства која су неопходна у наредном периоду.

Please follow and like us:
Здравље