Одржане радионице за припремање здравог хлеба 

У оквиру програма V Међународног сајма лековитог, зачинског, украсног биља,
пчелињих производа и гљива под покровитељством Града Врања, у просторијама
Народног универзитета одржане су радионице за прављење здравог хлеба. Радионице су
биле отвореног типа.

-Упознали смо се са процесом прављења природног квасца, врстама
брашна, изгледом и понашањем теста у разним етапама током процеса, хидратацијом
теста, начинима обликовања и декорисање хлеба, и са начинима печења хлеба.
Природни квасац је, заправо, ферментисано брашно, и за њега је потребно да имамо
брашно, воду, време, топлоту и стрпљење. Прва припрема природног квасца траје
отприлике пет дана. Једном када “узгојимо” природни квасац можемо га наставити
одржавати и саму процедуру израде не морамо почињати из почетка, кажу полазници.
Печење хлеба од ражаног брашна је најбоље са природним квасом –„мајом“. Он му даје
потребну растреситост, ствара адекватну климу за дизање теста и киселост. Захвљујући
овом процесу сво нутритивно богатство житарице постаје доступно нашем организму.
Развијен је посебан укус и квалитет овако печеног хлеба. Треба нагласити да овако
прављен хлеб остаје свеж, не осуши се и не мрви данима. Сварљивији је и пробављивији
за наш организам, ниже калоријске вредности а, ипак, смо ситији. На крају радионице,
полазници су добили по део справљеног кваса и након ове радионице сами могу кренути
у припрему здравог хлеба, а са знањем из радионице могу одржавати квасац и подучити и друге о процесу прављења природног квасца, закључено је на радионици.

Please follow and like us:
Друштво