
У зимским месецима када владају респираторне инфекције, важно је обогатити исхрану, како би се ојачао имунитет, али и донекле повећати унос хране због одржавања температуре тела. Важно је уносити цитрусе и намирнице богате беланчевинама, као и поврће из зимнице, а требало би избегавати несезонско поврће. Нутриционисти у овом периоду препоручују и суплементацију витамином Де, као и цинком.
Зимски дани су време када је важно ојачати имунитет, што се делом може постићи правилном исхраном, али је неопходна и додатна суплементација. Наше тело троши више снаге на одржавање температуре тела, те је важно да исхрана буде обилнија, али и богата нутријентима.
-Важно је у овом периоду појачати исхрану мало, из разлога што се енергија троши и на одржавање температуре тела у хладним месецима. Оно што је врло битно је да се уносе цитруси богати витамином Це, онда намирнице које имају беланчевине, као што су месо, јаја, сир, а ако дође до неке прехладе, врло је здраво јести чорбе, зато што се кувањем меса ослобађају аминокиселине које су добре за имунитет. Сада се конзумира и зимница, која је изузетно здрава, каже нутрициониста Милош Недељковић.
Нутрициониста појашњава да поврће из зимнице не губи своје нутритивне вредности, већ напротив многе се и појачавају. Такође треба користити коренасто поврће или сок од парадајза, а оно што би зими требало избегавати је несезонско поврће које се може наћи у продавницама.
И поред тога, исхрану треба поткрепити неким витаминима.
-Препоручује се нарочито суплементација витамином Де, јер сад просто нема сунца, сви знамо да је сунце важно за производњу витамина Де, затим цинк је важно узимати сада, додаје Недељковић.
Уколико ипак до респираторне инфекције дође, уз узимање прописане терапије, важна је и хидратација, те тако треба конзумирати што више течности, уз све већ поменуто.