Уџбеник за оживљавање цртежа

У камерној сали Позоришта „Бора Станковић“ у Врању, представљена је књига професора анимације Растка Ћирића, под називом „Оживите цртеже“. Промоција овог својеврсног уџбеника анимације је организована у оквиру пратећег програма манифестације „Златни пуж 2024“.

Професор Растко Ћирић, наш прослављени аниматор, илустратор, писац и музичар, учесницима „Златног пужа“ и свим заинтересованим Врањанцима, представио је своју најновију књигу.

„Оживите цртеже“ је нова, осавремењена и допуњена верзија Ћирићеве прве књиге, коју је као неформални и скромни уџбеник анимације, објавио као млад аниматор половином осамдесетих година прошлог века.

Ово ново, интерактивно издање, користи све предности модерних технологија, тако да књига пружа могућност да, помоћу мобилног телефона, читалац види конкретне анимиране примере тема обрађене у књизи, као и најбоље филмове из историје анимације.

– Штос је у томе што она садржи QR кодове. Сваки тај QR код омогућава да се ови примери у којима је покрет разложен на шест или осам фаза, да се тим скенирањем у телефону види како стварно функционише тај покрет – појашњава Ћирић.

Растко Ћирић је професор на катедри за анимацију Факултета примењених уметности у Београду, на којој се ова књига, објављена током последњег београдског Сајма књига, већ користи као уџбеник.

–  Ова књига садржи, малтене, све што је потребно једном студенту анимације.

Ја сам то највише имао у виду кад сам радио књигу, да покријем све наставне јединице које су биле потребне за студенте – наводи аутор.

Ово издање је, како наводи аутор, поред студената, намењена и деци аниматорима, као и свима које занима ова уметност.

Књига „Оживите цртеже“ састоји се од више поглавља: Механика покрета, Технике анимације, Процес израде цртаног филма, Анимација за млађе.

Једно од поглавља Развој анимације, садржи и листу од 100 најважнијих филмова у историји анимације, које је такође могуће погледати скенирањем одговарајућег QR кода у књизи.

Разговор са Растком Ћирићем водила је Снежана Трајковић, једна од водитељки Школе анимираног филма из Врања, организатора „Златног пужа“.

У оквиру пратећег програма овогодишњег „Златног пужа“, мастер клас из анимације учесницима ће одржати и један од ветерана ове уметности код нас, Стевица Живков.

Please follow and like us:
Култура