Усвојен Локални акциони план за превенцију и борбу против вршачког насиља

Данијела Милосављевић градска већница у студију Радио телевизије Врање

На 5. седници Скупштине града Врања усвојен је Локални акциони план за превенцију и борбу против вршњачког насиља. Акценат је овог пута на едукацији родитеља и деце када је реч о превенцији вршњачког насиља, рекла је Данијела Милосављевић, већница за социјална питања, локалну самоуправу и информисање, гостујући у Јутарњем програму наше медијске куће.

Локални акциони план за превенцију и борбу против вршњачког насиља рађен је на основу анкетирања родитеља, ђака и професора. Анкета је спроведена у свим основним и средњим школама и резултати су показали да се треба радити на едукацији деце и родитеља када је реч о превнцији, речи су Данијеле Милосављевић која додаје:

-Примена Локалног акционог плана креће од септембра ове године и укључене су све институције, а ту пре свега мислим на огромну логистичку подршку града Врања. Председник Мреже за превенцију и борбу против вршњачког насиља је др Слободан Миленковић градоначелник Врања, а поред Града укључени су и представници основног и средњег образовања, Здравственог центра, Полицијска управа и Центра за социјални рад, додала је Милосављевићева.

У изради Локалног акционог плана учествовала је и Канцеларија за младе, која је координирала са свим релевантним институцијама.

-Цео акциони план се своди на превенцију, дакле све три мере које смо дали у акционом плану се односе на превенцију вршњачког насиља. Мислим да смо једини град у Србији који уопште има мрежу, као и то да смо једини Град који је донео акциони план, један документ који ће да каналише рад мреже. Такође, имамо друге мреже на којима много радимо, а то је а то је мрежа за борбу против трговине људима где смо доста активни и где настављамо да радимо, истакла је градска већница.

Данијела Милосављевић је недавно присуствовала семинару који је био посвећен проблематици трговине људима као што су принудни и малолетнички бракови. Већ у септембру ће у Врању бити одржан састанак између Ромске женске мреже и локалних институција јер је ово веома велики проблем данашњице, нагласила је већница.

Please follow and like us:
Друштво